Manga - preporuke, analize, diskusije... 5 5 9

Manga - preporuke, analize, diskusije...

Strana 2 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od King Warrior taj Sub 15 Okt 2011, 17:18

Opa, vidim da si dobro prostudirao Berserka.
Ja sam ga batalio poslije drugog broja.
Ok je stivo, ali ipak mi je falilo ono nesto da me uvuce u svoj ban.
Pored svega moram reci da mi se jos uvijek vise svidjaju stripovi sa manje haoticnom radnjom, ili barem sa sporijim tempom. Berserk je zaista krenuo vrtoglavom brzinom i u prve dvije sveske ostavio je dosta otvorenih pitanja koja su citaocima nametnuta.

King Warrior
Obećava
Obećava

Datum upisa: 28.12.2010
Broj poruka: 51

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Sub 15 Okt 2011, 17:38

Sjeti se moje urođene slabosti prema epskoj fantastici, i sve će ti biti jasno. wink
Jeste, pred čitaoca se konstantno iznose nove enigme i pitanja - ali, uvjeravam vas, na njih se dostojno odgovara (no nerijetko iz njih proizlaze nova, i krug se nastavlja). Dobro, ipak sve zavisi od toga kakav tip pripovjedanja voliš... Ja lično obožavam velike, maštovite svijetove koji se neumorno nadograđuju i razotkrivaju pred čitaocem, koliku god koncentraciju i pažnju zahtijevali.

Stani, zaista si stao na samom kraju druge knjige? U onom "džinovski puž-ljudožder se prijeteći nadnosi nad našim usnulim junakom" trenutku? Heh, za to treba imati čelične živce. Ili se ja previše uživljavam u štivo? smile

I crtež je dobar. Mada, mislim da je Miura otišao korak predaleko sa sićušnom djevojkom (kako još ono bješe ime? Kaska?) koja je, gle čuda, i vrhunski mačevalac i Grifitov zamjenik i u šaci drži bandu gorostasnih ratnika. laughing
Nadam se da će kvalitet ostati isti (mada, čuo sam da se pogoršava nakon dvadeset i nekog toma), te da će atmosfera ostati podjednako hladna i brutalna.
P.S. Bacio sam pogled na "Vagabonda". Dobro si rekao, kakav crtež!!! Ovo se mora imat' na papiru!


Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Sub 22 Okt 2011, 14:10

Tezukin "MW" je konačno naručen - ko će ga sad dočekati! hail

Juče sam, istraživajući neke sitnice, naišao na par slika sa američke izložbe Tezukinih originalnih tabli. Prelijepo! Prosudite sami:

otvarajuće stranice "Apolove pjesme"(put spermatozoida do jajne ćelije happy )


jedna tabla "MW"-a


jedan njegovih neprevedenih radova


zadnje Tezukino, nažalost nezavršeno dijelo - Betovenova biografija


dva postera hail hail


Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Sub 22 Okt 2011, 15:16

Naš dragi kolega i moj zemljak wele se dohvatio pera (to jest, u ovom digitalnom dobu - tastature), i sumirao svoje utiske o tek završenom stripu Jira Tanigučija "Udaljeno naselje". Osvrt mu odiše nesputanim čitalačkim entuzijazmom, toliko silnim i opčinjavajućim da sam i ja poklekao, te mi se ovaj strip našao na listi "za kupiti", zajedno sa još mnogo, mnogo raznih naslova. Koliko se može dobiti za zdrav, mlad bubreg ovih dana? laughing

Pogled na Tanigučijevo "Udaljeno naselje"Kolege ljubitelji stripa, znate li onaj osjećaj kad zatvorite koricu upravo pročitanog stripa i pomislite: “Vau! Šta ovo bi?!” ili, jednostavno, prazno zureći u zatvoreni strip čekate da se misli i utisci slegnu.

Moram priznati,do prije godinu-dvije sam znao skoro samo za “Bonelija”, pa to osjećanje nisam bio u prilici često doživjeti. Nešto najbliže ovome kod mene su do sada izazvali nekoliko epizoda “Kena Parkera” i sjajni “Povratak mračnog viteza” Frenka Milera. A onda se pojavio Jiro Taniguči i njegov strip “A distant neighborhood”, koji je podigao moju svijest strip-čitaoca na jedan viši nivo.

(Tanigučija i njegove stripove mi je preporučio kolega forumaš King Warrior…)

Napokon mi je u ruke došao ovaj strip.

Priču nam u prvom licu pripovijeda srednjovječni biznismen Hiroši Nakahara.Naime, na željezničkoj stanici u Kjotu on sjeda na pogrešan voz i, umjesto na poslovni sastanak, stiže u svoj zavičaj. Zamišljeno šetajući i uočavajući promjene u naselju, Hiroši stiže na lokalno groblje, gdje posjećuje grob svoje prerano preminule majke. U glavi mu se roji bujica pitanja o njoj i njenom životu, znajući da na njih nikada da neće dobiti odgovor.

Svako od nas je bar jednom razmišljao i maštao o vječitom pitanju “kako bi bilo da sam u nekoj proživljenoj situaciji postupio drugačije?” Da smo samo znali šta će uslijediti ne bismo pravili počinjene greške i pokušali bi uticati na i spriječiti određene događaje. Čuven je onaj citat iz filmova, serija i pjesama: “eh,da mogu vratiti vrijeme…”

Taniguči svom glavnom junaku omogućava upravo to. Hiroši se budi pored groba svoje majke, vraćen u doba kada je imao svega četrnaest godina. Izuzetno je zanimljivo pratiti Hirošijeve susrete sa njegovom porodicom i ljudima sa kojima se družio, od kojih su mnogi u realnom vremenu već uveliko pokojni.

Shvativši da se godina u koju se vratio poklapa sa onom u kojoj je njegov otac misteriozno nestao, Hiroši će pokušati da otkrije tajnu očevog nestanka i da ga spriječi ako ikako bude u mogućnosti, obezbijeđujući svojoj majci miran i spokojan život koji ona svakako nije imala nakon gorenavedenog događaja. Svakim danom i postupkom Hiroši polako mijenja svoju prošlost, a samim tim i budućnost. Ili je i buducnost zapisana i određena?

Taniguči nam na maestralan način pripovijeda ovu priču, ne dopustajući nam da odložimo strip ni na trenutak, tjerajući nas da sa nestrpljenjem iščekujemo rasplet događaja i željno isčekivani epilog u kojem se Hiroši suočava sa najvecom dilemom svog života, u kojoj mu se svaka odluka čini pogrešnom. Ili pak ispravnom?

Njegovi unutrašnji monolozi su izuzetno vrijedan i kvalitetan element cjelokupnog stripa.

”A distant neighborhood” iskače iz šablona klasičnih mangi, kako pričom, koja više podsjeća na francusko-belgijsku školu, tako i laganim, preciznim crtežom koji je pomalo atipičan za japansku produkciju. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima valja istaći nagradu za najbolji scenario 2003. u Angulemu.

Ovo je definitivno dijelo koje je označilo prekretnicu u mom pogledu na stripove, koji su mi postali više od prekraćivanja vremena i puke zabave, samim tim me povlačeći da krenem sa boljim upoznavanjem svijeta mangi koji je dosada za mene bio potpuna nepoznanica.

Preporučujem ovaj strip svima, voljeli mange ili ne - dajte mu šansu. Uvjeren sam da će vam se svidjeti.

-Wele

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od King Warrior taj Sub 22 Okt 2011, 19:23

Mhejl ::Stani, zaista si stao na samom kraju druge knjige? U onom "džinovski puž-ljudožder se prijeteći nadnosi nad našim usnulim junakom" trenutku? Heh, za to treba imati čelične živce. Ili se ja previše uživljavam u štivo?
Da, onaj grof, papa ili sta vec ono bi. laughing
nije me privuklo da vidim kako ce se duel okoncati.

drago mi je da je wele odusevljen stripom A distant neighborhood.
Radi se zaista o jednom od najboljih stripova koje sam procitao.

King Warrior
Obećava
Obećava

Datum upisa: 28.12.2010
Broj poruka: 51

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Ultras taj Sub 22 Okt 2011, 22:40

Mhejl & Wele hail

Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 18.12.2010
Broj poruka: 5194

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Ned 23 Okt 2011, 14:10

Prvi tekst o jednom japanskom stripu na našem blogu, kratkom radu Junjia Ita:

Enigma of the Amigara Fault

U jednom trenutku, mlada junakinja i njen novostečeni poznanik gotovo da i nalaze topli kutak bez mraka i straha u svojoj ljubavi, baš kao što i ljudi pokušavaju da učine u stvarnom životu, okrećući se jedni durgima kako bi razumjeli i sebe i njih, svjesni značaja običnog prijateljskog pogleda, ruke, zagrljaja (sada um prosto sam odluta na efektni „Hold Me“ Nila Gejmana). Uzalud, jer je naša sudbina već predodređena, čvrsto omeđena rođenjem, smrću i nužnostima života u kratkom trenutku svijetlosti između, i oslobođenje nije moguće (ovo bi, tumačeno u ključu „Procesa“, bilo „odugovlačenje“ ili „prividno oslobađanje“).
Link


Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Pon 24 Okt 2011, 20:48

Tumarajući po bespućima interneta, naišao sam na ovaj tekst o Tezukinom stripu "Apolova pjesma". Znam, znam, dosadan sam sa Tezukom maltene kao Mračni Lord sa patkama, ali ovo me je zaista žešće "isprovociralo":
http://joglikescomics.blogspot.com/2007/07/gods-learned-burlesque.html

Vidite, čovjek svakako zna da piše. Međutim, ono što me nervira je njegov podsmiješljivi stav, koji vješto prikriva svoju neargumentovanost salvom duhovitih doskočica. Kao prvo, lako je analizirati strip na ovakav način, u stanju svijesti "maximum irony on", jednim plitkim sarkazmom ismijevati strip na njegovom površinskom planu, bez nekog većeg truda za samim tumačenjem simbolike, ili pokušaja da se dijelo sagleda očima koje su oslobođene predrasuda modernog svijeta.

Čini mi se, kada zamišljam status autora, kao da gledam "Comic book guyja" iz serije "Simpsonovi"; dekadentni, pretjerano cinični Amerikanac koji vjeruje da su svi stariji stripovi glupost, da svako dijelo mora odmah isijavati kompleksnošću, trodimenzionalnim likovima, pa čije su ga tužne sudbine obavezno dirnule do suza... itd., uvijek mi na pamet padne fraza iz kraćih recenzija sa engleskog govornog područja, a koja je meni lično do ludila iritantna: "none of the characters realy touched me" i slične budalaštine. Vještina je umjeti napraviti jednu dobro zamaskiranu, ali ipak višeslojnu priču, koja može pružiti opušteno, lagodno čitanje zabave radi, ali, zarad punog razumijvanja pravih namjera pisca, bogami, valja uroniti u radnju. Simfonija koja se razvija pred našim očima i koja, kada konačno dostignemo shvatanje cjeline, pruža više zadovoljstvo od prostog zbira svih djelića.

Onda... Vidite, Tezuka u ovom stripu iznosi jedno zaista lijepo shvatanje ljubavi i tjelesnog privlačenja, može biti, idealizovano, ali ipak vrlo dirljivo i iskreno, čisto u jednoj iskonskoj snazi emocija. Kako nedavno rekoh Weletu - i "Pride of Baghdad" me je podsjetio na "Apolovu pjesmu" upravo zbog slične jednostavnosti i ,prosto, jedne zaboravljene vrste ljepote, starih, viđenih tragedija, koja, opet, zahvaljujući crtežu i pripovjedačkom umijeću, odiše Životom i snagom. Da li stripovi polako počinju da zaboravljaju emocionalni, psihološki, iracionalni aspekt dijela, pretjerano odmičući u hladno, racionalno intelektualizovanje?

Konkretno, ako se moram uhvatiti za neki detalj - priča sa ostrva po meni nije "stvarna" reinkarnacija, budući da je postignuta hipnozom psihologa. To je putovanje u jedan simbolični svijet, na kraju razderan napadom elemenata stvarnog zla, neizbježnog trenutka "pada", motiv koji opsjeda ljudsku maštu i predstavlja sliku pravog "izgubljenog raja", trenutka u zori ljudske rase koji je odisao nevinošću i naivnošću. Naravno, ovo u našoj, "stvarnoj stvarnosti", sigurno nije istina, niti se uklapa u krvave stranice istorije i praistorije, ali i sama opssivna ljubav prema ovome simbolu govori nešto o nama, zar ne. Napredak - važniji od sreće, ili ne, i da li prdstavlja onaj primarni pritisak koji ljudsku rasu gura u sve veće ambicije, žudnje za teško ostvarljivim i sveopšti ubrzavajući, stresni stil života? Kako se fizička ljubav, sam čin iste, uklapa u sliku raja? Tezuka smatra da je to najprirodniji mogući djelić slagalice, i da se čovjek u tom stanju vraća onoj čistoj ljubavi, gotovo životinjskoj, dubokoj privrženosti koja nije ugrožena hirovitim prilikama tih komplikovanih veza. Dakle, jedna fantazija, možda i smiješna u svojoj naivnosti, ali duboko ljudska.

A kada sam vidio i ovo, iznešeno kao zamjerku - "dijelo ne osuđuje homoseksualizam, već se pretvara da on ne postoji", želudac mi se okrenuo. Očito je da bi politički korektni, svježe reformisano-ispeglan i uglačan Zapadnjak, pisac, volio da čita avanture o neuspjelim romansama Šoga i Pera: prvo ih kamenuju na Gej paradi, zatim ih 2099 u Žitištu linčuje masa koju vodi Savićev praunuk... itd, da bi mir našli u dalekom svemirskom društvu gdje svako svakoga - od pipkavih vanzemaljaca do hermafrodita sa Alfa Kentaurija, treće generacije...

Svako se umori od cinizma, te naturalističkog prikazivanja trulosti modernog svijeta i čovjeka uopšte. Jer, nismo mi samo taj aspekat, mada briljiramo u njemu. Treba oslikati i ideal da bismo imali ka čemu da težimo, i dati nam zadnji dar Pandorine kutije - tračak nade, koji nastavlja da sija, bila ona "luda" ili ne. I ko zna kojim će putevima onda krenuti stvarnost i fikcija, gusto isprepletani, i koga će podstaknuti...

"Nature divides us into male and female; we come together and create offspring for posterity. As long as the world exists, men, women, and the children they bear will repeat this endless drama, day after day…"

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Gil-galad taj Pon 24 Okt 2011, 23:40

Ultras ::Mhejl & Wele hail


Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od wele taj Uto 25 Okt 2011, 00:48

Gil-galad ::
Ultras ::Mhejl & Wele hail

rotf rotf rotf

wele
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa: 06.10.2011
Broj poruka: 503

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Uto 25 Okt 2011, 20:26

Vi niste normalni... šta reći... lol hail

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Čet 27 Okt 2011, 20:56Buddha v.1 - Kapilavastu


Kada sam vidio da na "Book Depositoryju" nemaju prvi broj "Verticalovog" SC izdanja Tezukinog "Bude", konačno sam pročitao sken koji mi već tri-četiri mjeseca stoji na kompjuteru. Serijal ima ukupno osam knjiga i pokriva čitavo razdoblje Budinog života, od rođenja do smrt (u stvari, prva knjiga obrađuje i događaje koje predskazuju njegovo rođenje, te se ono zbiva tek na dvjesta pedeset i nekoj strani). "Vertical.inc" je izdavač koji inače uglavnom objavljuje moderne japanske romane, ali su uvrstili i Tezukina dijela u svoju ponudu, koncentrišući se na njegove zrelije radove. Budući da sam potpuno oduševljen prvim dijelom, definitivno sam se odlučio da ostale knjige nabavim na papiru, a prvu ću poslije nabaviti (trenutno izlazi i HC reprint ovoga serijala, koji je ipak preskup za moj plići džep). Isplati se, zaista - većina knjiga ima od trista pedeset do četiri stotine strana, a koštaju nekih desetak eura...

(Inače, nevezano za ovaj strip, vidim da "Vertical.inc" u 2012 planira da izda Tezukin samurajski strip "Dororo" u jednoj džinovskoj knjizi od nekih devet stotina strana, kao i da objavi "Adolfa" u dvije HC knjige. Auh, ko će dočekati sve te poslastice! happy)

Dakle, da pređemo na samu priču... Dvojica glavnih protagonista su dječaci, od kojih je jedan iz najniže kaste, robovske, a drugi je van kastinskog sistema (tkzv parije), to jest u sloju koju se uopšte ni ne smatra ljudskim, te posjeduje misterioznu sposobnost ulaženja u životinjska tijela. Dok se u pozadini odvija turbulentna istorija indijskih kraljevstava, taj beskonačni niz uspona i padova, te postavlja pozornica za Budino rođenje, Čapra, rob, uspijeva da postane usvojeni sin velikog generala i sakrije svoju pripadnost robovskoj kasti... Uzdižući se u socijalnoj hijerarhiji društva, te stičući sve više materijalnih dobara, on postaje najveći ratnik kraljevstva (što je predstavljeno kao negativan proces, udaljavanje od istinskog prosvijetljenja smisla života - ipak, srce mu ostaje na pravom mjestu). Sviđa mi se i lik njegovog "oca", generala, koji i sam krije tajnu o svom robovskom porijeklu, nalazeći se na raskrsnici između dobra i zla, kao prilično nepredvidljiv i tragičan lik. On je jedan od najboljih primjera teze koje se Tezuka uvijek držao u svojim stripovima, jednostavno, ali efikasno formulisanu u "Odi Kirihitu": "Tell Osanai... Nobody is entirely good or evil... and nobody really knows...". "Sivi", realni likovi, zaista. Na kraju se sve tragično razriješava, još jednom potvrđujući okrutnost društva i varljivost sreće, pogotovo one materijalne prirode - Tezuka, kao i obično, briljira!!! Volim njegov nevjerovatni dar da spoji crtež koji bi mnogi nazvali "kao iz crtaća", naravno genijalan, i snažne, višeslojne emocije, proizvod dubokih unutrašnjih drama i psiholoških procesa ličnosti. I u "Budi", kao i u "Odi Kirihito", likovi su izvrsno psihološki portretisani, sa izuzetno uvjerljivim perspektivama pogleda na svijet i motivacijom, nesumnjivo se približavajući naizgled bizarnoj, a opet logičnoj galeriji likova koji naš svijet jeste.

Uživao sam u ovome stripu, i to ne samo kao "obični" čitalac u svojoj potrazi za dnevnom dozom melodrame (koja nam je, ne zavaravajmo se, svima itekako potrebna), već i kao ljubitelj istorije i teologije. Premda Tezuka objašnjava dosta stvari, neophodno je imati kakav-takav uvid u istoriju Indije, društvenu atmosferu tadašnjice čiji dijelovi, nažalost, uveliko opstaju i danas... najvažnija stvar je kastinski sistem, i novi pogled koji je budizam bacio na ovo teško raslojeno društvo. Treba poznavati i osnovne dogme budizma, koji je složena i nama teško razumljiva religija - transmigracija duša, koncept karme, prosvijetljenja, itd. Ipak, može se reći da se u ovom stripu još uvijek ne formulišu glavna teološka pitanja, već se samo daje uvid u problematiku koja je odredila psihološke sklopove koji su doveli do načina njihovog formulisanja - jer, "mesijanska" uloga se ipak mora ostaviti Sidarti Gautami. Treba sve pohvatati, ali ja sam uživao! approve Doduše, moja lična interesovanja su bila presudna... Baš sam danas diskutovao sa profesoricom istorije povodom pitanja različitog shvatanja života na Zapadu i Istoku: to jest, zašto Istok vjeruje u beskrajni niz života, sa nagradama i kaznama, a Zapad u jedan život koji dobija svoj konačni, uistinu Strašni sud. Normalno, na ovako teško pitanje ne može se tako lako naći odgovor, ali ako bih morao da smislim nešto ad hoc, uzeo bih ovo kao početak razmatranja - dakle, kao što vidimo i u ovom stripu, Istok više shvata čovjeka kao neraskidivi dio prirode, svijeta oko njega, koji živi, umire i raspada se, kao i svako živo stvorenje. Budući da materija vječito kruži (a energija protiče, dobacili bi fizičari Evil or Very Mad ), uvijek u procesu postajanja nečeg drugog, zašto ne bi bilo isto i sa čovjekom, na jednom višem planu, ali sličnom? Dok smo mi na Zapadu opsjednuti pravljenjem distinkcije, postavljanjem Čovjeka na mjesto gospodara svijeta (možda zbog toga što su kod nas prirodni uslovi bili blaži i kontrolisaniji, za razliku od ćudljivog Istoka?), te ističući njegovu svijest, um i znanje. Onda - jedan život, nagrada/kazna u smrti, propisana od strane višeg Tvorca, inteligentnog entiteta koji nas je stvorio sa "trunkom božanskog" (motiv koji se ponavlja u bezbroj mitologija - čovjek koji u sebi ima komadić ili "dah" boga - sumerskoj, majanskoj, astečkoj, indijanskoj...).

Uf, zakomplikovah. Da zaključimo - obavezno pročitati, a ja se nadam da ću što prije nabaviti ostale knjige. wink


tongue tongue tongue tongue tongue tongue

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Gil-galad taj Pet 28 Okt 2011, 01:10

"Istok više shvata čovjeka kao neraskidivi dio prirode, svijeta oko njega, koji živi, umire i raspada se, kao i svako živo stvorenje." - taman u sekundi pomislih: materija... A onda nastavih dalje da čitam - palo mi je na pamet isti što i tebi... happy

Buddha slovi za jednu od najboljih mangi, a možda čak i najbolje Tezukino delo, mada sam veoma slabo upućen u tu materiju... I nešto je što jednom svakako planiram i da nabavim i pročitam...

Nego, jedan anime serijal koji sam obožavao kao klinac i koji ću ovih dana iznova da slistim, Triton of the sea (Umi no Toriton) je rađen prema Tezukinom stripu. Ti si sad u tom fazonu, pa ako bi mi negde iskopao skenove, bio bih ti izuzetno zahvalan! Tražio sam svuda gde inače tražim, ali nema, pa možda na nekom manga forumu or stuff...

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Gil-galad taj Pet 28 Okt 2011, 17:34

I predivna anime tema...Poslednji izmenio Nexus dana Uto 06 Nov 2012, 18:48, izmenjeno ukupno 1 puta

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Pet 28 Okt 2011, 21:25

Pretražio sam sve, pitao par ljudi - no, scanslation, barem na engleskom jeziku, ne postoji.

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Gil-galad taj Sub 29 Okt 2011, 00:13

Ništa, thanx anyway! wink

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Ned 06 Nov 2011, 09:32

Da vidimo...

Pročitao sam "Flesh Coloured Horror", zbirku od šest kratkih horor-stripova iz rane faze rada Junjia Ita. Crtež je standardno dobar - ali priče su prilično nekvalitetne i isprazne, nelogične a lišene atmosferičnosti i grotesknosti drugih Itovih radova (sa izuzetkom prolazne druge priče). Mislim da je "Uzumaki" ipak vrhunac njegovog rada, sa ambicioznošću, smislenošću i kreativnošću koje nikada više nije postigao u tolikom opsjegu.Bio sam prilično radoznao i zagrijan za "14-sai"("četrnaestogodišnjak", ili, tačnije "14 godina starosti"), obimnu mangu koju bije glas i opisana je kao "još jedan od vrhunskih radova Kazua Umezua". Kiksao sam iz prvog puta i downloadovao sken originalnog, japanskog izdanja. Kako me majka nije rodila da budem baš takav poliglota, dadoh se ponovo u potragu i nađoh englesku verziju. Mada, pitanje je koliko se originalnog konteksta i suptilnosti japanskog izgubi u prevodima... Hm.

Završio prvi tom od 11 - nekih trista pedeset stranica. E, majko mila - u životu nisam čitao jebeno čudniji strip! Mislim, niti sam bio pripit ili high, niti u jednom od svojih "napada" - te navedene vrline treba pripisati Umezuu, koji me je izuzetno neprijatno iznenadio.

O čemu se radi? Ukratko ću ispričati, uz časnu riječ da nisam ništa izmislio, to jest da vas ne "palim" kao gomilu šibica:
Godine 2200., ljudska vrsta se hrani sintetičkom piletinom. Tokio je na površini deponija, dok ispod zemlje cvjeta podzemni grad. U fabrici piletine, genetski inženjer, obilazeći bazene u kojima rastu pileće grudi, zapaža da na jednom ukusno izgledajućem parčetu piletine raste gruesome thing indeed - oko! Vadi parče, nosi na mikroskop... A onda počne da mu raste i srce! Čovjek se žešće istripuje, te sakrije piletinu u svoj tajni štek, to jest bazen sa rastućim fluidom. Posle ručka, otkriva da je iz parčeta izraslo "kokoškoliko" stvorenje veličine - omanjeg djeteta!!! Onda, nakon nekog vremena - ljudsko biće sa glavom pijetla!!! Pogubi se, krene da ga udari stolicom, a ovaj kaže "chicken". Inženjer ga veže za stolicu, i krene da viče: "Reci! Ja sam piletina i rođen sam da bi me ljudi pojeli, extra hrskavog! Reci!!!" ;D

Itd., itd, posle mnogih peripetija pile završi u njegovoj kući, pokaže se svjesnim i inteligentnim. Naučnik se budi posle naporne noći, da bi ga vidio kako pregleda njegove edukacione diskove na računaru. Stvorenje ustaje, proglašava da je njegovo ime "Chicken George", te da je on zaštitnik životinja i uništitelj čovječanstva, praktično Bič Pileći, da bi mu ubrizgao smrtonosnu injekciju. Prerušava se i odlazi u zoološki vrt, gdje oslobađa genetski modifikovana stvorenja (psi sa ljudskom glavom, pauci-mačke, itd.) i normalne životinje, koji masakriraju klinke u posjeti. Udaljava se sa kokom ispod miške - pretpostavićemo, sa "ozbiljnim" namjerama analnog silovanja iste. happyFlip, flip preko još shokantnijih strana... U Americi smo, "pre$ednik" čeka da mu se porodi žena, odlučivši da će sina nazvati "America Yong" i da će mu ostaviti upravljanje zemljom u babovini. (!) Odlazi na konferenciju UN-a, i onda, usred govora, uleti Pentagon advisor, vichuci - "Mister President! Širom planete rađaju se bebe sa ZELENOM KOSOM!" (Hohoho... A predsjednik mrtav ladan izjavljuje "ne govori ni riječ o ovome medijima, ne želimo građanske nemire" happy). Na kraju, ispostavlja se i da je njegov sin "zelembać", a onda mu glavni doktor sopštava da naučna zajednica sugeriše da je u pitanju "kletva biljki i životinja", što je teorija "profesora Džordža Čikena sa Oksfordskog univerziteta".

Napet kraj, ha?

lol lol lol

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od ridiculus taj Ned 06 Nov 2011, 22:55

Uh, trebaće mi vremena da pročitam sve prethodne poruke. A brzim preletanjem vidim neke dobre analize Berserka.Da ne bih remetio temu o Umezuu, na koju ću odgovoriti kada stignem - trenutno sam toliko umoran da se osećam kao da sam deo tog sveta (iz 14-sai) happy - ovde ću samo kratko odgovoriti na deo:

Mhejl ::(Prevod scanslationa je upitan, i sumnjivog kvaliteta. Još uvijek ne mogu da zaključim da li, i u kolikoj mjeri, utiču na pojednostavljivanje i "kvarenje" mnogih zlosrećnijih manga-naslova).

Mogu da utiču mnogo. Ne zahtevaju sve mange književnu zaleđinu od prevodilaca, ali ovima često nedostaje i elementarna kultura. Poslednje što sam čitao od skenlacija na engleskom je Kingdom (o dobu prvog kineskog cara), koji su radile dve grupe, ali prevodila je ista osoba. U prvom poglavlju korišćena su japanska imena umesto kineskih, što možda nije katastrofalno loša ideja, ali tu se gubi na istorijskoj vezi, što će mnogima s pravom smetati. Tu i tamo provlači se neka greška koju bih čak i ja umeo da prevedem bolje, ali to je više do nedostatka pažnje ili kontrole kvaliteta nego do neznanja. Kako god okrenuli, ta dimenzija je prilično zapuštena, iako ne do nivoa nečitljivosti.

S druge strane, JoJo's Bizarre Adventure Part IV ima verovatno najgori prevod (kao i kvalitet skenova) u istoriji - to je čuveni Duwang, koji izgleda kao da je prvi eksperimentalni pokušaj Google Scanlate-a (TM) da zameni ljudska bića, i koji fanovima uglavnom služi za podsmeh. Doduše, na jednom domaćem forumu neko je jednom rekao da su prevodi JoJo-a "decent". Isuse

Inače, hvala na dobrodošlici. Pravo je zadovoljstvo sresti nekoga sa kim možeš da diskutuješ na kulturnom nivou o ovim stvarima.


Poslednji izmenio ridiculus dana Ned 06 Nov 2011, 23:00, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : dopuna)

ridiculus
Novajlija
Novajlija

Datum upisa: 06.11.2011
Broj poruka: 12

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od Mhejl taj Čet 01 Dec 2011, 19:08

Kahm, posle (pre)dugog odmora, nastavljamo sa neumornim radom na preporučivanju mangi, dakako. happy Nisam imao previše vremena za čitanje, ali se par poslastica ipak našlo, bogami..."Dragon Head" je serijal autora Minetara Mochizukija, i sastoji se od deset knjiga. Ja sam pročitao prva dva tankobona, koja ipak čine određenu početnu cjelinu i povezanu priču, tako da već mogu dati djelimičan, no promjeni i dalje vrlo podložan, sud o ovom zanimljivom dijelu. Međutim, valja napomenuti i da sam čitao scanslation njemačkog izdanja, koji nije najbolji, niti najtačniji, tako da je i to znatno uticalo na moj čitalački doživljaj.

Kao prvo - kraći siže radnje. Dakle, na školskom putovanju, voz kojim putuju naši junaci se prevrne usred silnog zemljotresa koji ga je zadesio dok je prolazio kroz tunel. Glavni junak se budi u mrklom mraku, i, nakon što pronađe profesorov upaljač i sagleda mayhem oko sebe, shvati da su svi u njegovom vagonu - mrtvi! Očajan, tetura se po ostatku kompozicije... I nailazi na povrijeđenu, onesviješćenu djevojku, koju odnosi u kuhinju voza, previvši joj rane. Istražujući tunel, koji se urušio sa obje strane, slučajno nailazi na drugog preživjelog - školskog kolegu Nobua, prestrašenog i paranoičnog mladića koji polako gubi kontakt sa stvarnošću. Našoj grupici preživjelih polako ponestaje alkohola (kojim osvijetljuju prostorije), hrane, vode, tunel postaje sve topliji usred oštećenog vodovodnog sistema, a svakako im moral nije podigla ni poruka koju su na trenutak uhvatili starim radiom:"krrr... State of emergency was proclaimed... krrr....". Bizarne halucinacije, krviljenje i opadanje svijesti, te zvijerska priroda čovjeka i njegovi destruktivni nagoni će im biti najveći neprijatelj... poistovjećivanje sa agresorom, strah od mraka - i - misteriozni demon iz tame koji ih navodi na zlo, konstrukt propadanja ega i jačanja ida?

Ovo je vrlo ozbiljan strip, praktično studija ljudskog ponašanja u najkriznijim situacijama, ali i vrlo tegobno, mučno dijelo - koga ćete se teško ponovo dohvatiti, to jest na scenu stupa "sindrom Burnsowe "Crne rupe"". Teško kao crna zemlja, da. Sad, tema svakako nije originalna, ali je izvedena na profesionalan i zastrašujuć način. Crtež, prepun crnih tonova, poigravanja sa sjenkama i agoniziranih facijalnih ekspresija, dodatno pojačava dramatiku situacije i dinamiku radnje, u kojoj japanska škola naročito briljira, možda djelimično i zbog toga što autor radi i crtež i scenario u mnogim stripovima. Međutim, osjetno je ponavljanje fraza, te razvučenost na mnogim mjestima, koja se čine kao prazan hod i popunjavanje stranica. Ovo ometa skladno, linearno razvijanje linije tonjenja u ludilo i paničnog straha, očaja koji muti razum: mnoge scene se čine pomalo nelogičnim u opštem kontekstu, a ja sam par puta imao osjećaj da su likovi naprosto zaboravili na mnoge situacije, znake i rečenice! A i sam Nobuo previše često varira između potpunog ludila i kakve-takve samokontrole... mada se, gledano kroz prizmu jedne grčevite borbe ličnosti koja puca pod pritiskom i ansioznošću, u kojoj se javlja strašni, nepopravljivi procijep, pucanje, i ovo može donekle shvatiti. Kao što rekoh, vjerujem da je loš prevod ogroman upliv u korist mog "ocrnjivanja" stripa. A ipak, ono što je dobro, jako, tačno, ništa ne može pocrniti: mračna strana ljudskog roda, demon sile, uništenja, bijesa i autodestruktivnosti koji pritajen leži u svima nama, sa potencijalom i za beskrajni san i za divlju orgiju zla. Vidjećemo dalji razvoj priče, no ovo dosada - valja, mada se neće svidjeti onima koji nisu spremni da žrtvuju zabavu i lagodnost pri čitanju zarad određenog potencijala poruke i priče stripa.P.S. I dalje nikako ne mogu da razumijem japansko poimanje seksualnosti i stavove prema istoj. No, otom-potom, ne može se sve naizust obraditi. :)

Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa: 09.02.2011
Broj poruka: 263

Nazad na vrh Ići dole

Re: Manga - preporuke, analize, diskusije...

Počalji od ridiculus taj Sub 03 Dec 2011, 01:09

Stiže ti i do Dragon Heada. Davno sam ga čitao, i nije mi najsvežiji u pamćenju, ali znaj da se posle druge ili treće knjige okruženje menja a kraj je... čudan. coffe Mochizuki je pravi primer sledbenika Kacuhira Otoma u grafičkom smislu, ali dosta polaže i na onomatopeje, čiji se značaj u prevodu sa japanskog uvek delimično gubi.

Inače, podsetio sam se Svetice od Farisa (možda Gospa zvuči lepše? Na engleskom je The Lady of Pharis), prvog dela priče o lodoskom ratu (Record of Lodoss War). 'Prvog' u smislu interne hronologije događaja, a ne same produkcije. Kao scenarista je potpisan Rjo Mizuno (Ryo Mizuno), a kao crtač Akihiro Jamada (Akihiro Yamada) - međutim, pretpostavljam da je Jamada sam odradio strip služeći se Mizunovim romanom. (Mizuno je jedan od tvoraca RPG-a i pisac romana zasnovanih na njemu.) Jamada je vrstan crtač i sigurno jedan od najboljih japanskih ilustratora, ali to mu ne ide uvek u prilog u mediju stripa. Ovde je prenatrpao kadrove mnoštvom detalja i često mi nije jasno šta se događa, a pogotovo kada prikazuje borbe. U nekim slučajevima to je više do loše štampe nego do njega, ali ostaju i oni drugi slučajevi. S dobre strane, njegova čudovišta izgledaju stvarno opako. Ovo je pre svega strip za ljubitelje mača i magije i svetova kojima hodaju zaboravljene sile. Tu su i standardni elfi, patuljci i zmajevi, sveštenici koji rabe božanske moći i čarobnjaci-korisnici mane. Jedino je izgled ženskih likova nalik na onaj stereotip koji bi mnogi od vas očekivali u mangama: krupne oči, sitna usta, mali nos - sve ostalo liči na zapadne stripove tog žanra.

Manga se sastoji samo od dve knjige, koje je na engleskom izdao CPM, i upravo se njihovi skenovi nalaze na netu.


Drugo, moram još jednom da pređem Stone Ocean, VI deo ĐoĐove bizarne avanture, pošto pišem tekst o tom serijalu za Strip Presing (pretpostavljam), i sad sam negde na trećini. Taj deo - uostalom, kao i većina drugih delova - ima svojih mana, ali u trenucima kada je dobar, neviđeno je dobar. Već pišem čitav dan, pa mi je presušila inspiracija, i više ne znam šta bih rekao. Ne postoji ništa sasvim nalik na to - avangardni mejnstrim, nadrealni realizam, ženstveni mačo-likovi (da, da, i to je moguće yes ), apstraktna tabačina, intelektualno štivo za decu u nama... Bizarno. I... bizarno. Više o tome drugi put. Ali evo šta mi je postavljeno kao pozadina na ekranu a uzeto je upravo iz ovog stripa:
ridiculus
Novajlija
Novajlija

Datum upisa: 06.11.2011
Broj poruka: 12

Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu