Iz bakine kuhinje

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Iz bakine kuhinje

Počalji od Gil-galad taj Čet 13 Okt 2011, 14:45



Ovde ćemo postavljati neke tradicionaln(ij)e recepte, jer svako mora da (sa)zna kako da napravi punjene paprike, proju, lenju pitu i sl. approve

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 16:04

to matori! approve

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 16:30

Aj ja da zapocnem thread jednim od mojih skromnih, ali efektivnih "recepata".
Ne znam kako se zove, nije ni bitno. Ako neko hoce da ga krsti, he's free to do so happy (ili da mi kaze potencijalno postojece ime happy )

Elem, nema nikakve filozofije, za dve ili tri osobe (vidite po konacnoj gramazi)je, ako se ne varam (tj, meni traje 2 dana (al se upropastim ko svinja:isuse )).

- nadjete neku seckanu piletinu, mada moze i neko drugo meso (samo ja izbegavam, pa ono), oko 300-400 grama
- kukuruz u konzervici nekoj, ne znam ni ja kolko ima, oko 100-150 grama? :/
- pasulj iz konzerve, isto tako neka mera, 100-200g
- jedna manja crvena paprika
- par manjih komada paradajza, ono, po zelji
- omiljeni paradajz sos happy
- malo kecapa
- masline, isto po ukusu, ali nista bez desetak komada happy
- jedan manji crni luk, ili pola veceg
- praziluk
- beli luk, nista bez dve cele glavice tongue approve zez, 4/5 cena je dovoljno :)

zacini: so, neka ljutina, beli luk u prahu

i naravno - maslinovo ulje approve


E, uzmete lepo crni, beli i praziluk, i lepo ih iseckate; crni luk na kockice, beli na sitno, praziluk moze na polukolutove. Sipa se malo maslinovog ulja u serpicu (ili u cemu cete vec da pripremate), ono, ne mora ni da pokrije dno. Saspete taj luk onda u serpu, i upalite ringlu na 80% recimo, ne mora bas na 100% happy
Malo se taj luk prodinsta, onako da zamirise kako samo on zna approve a onda rknete meso (najbolje iseckano na kockice), te pasulj, posto jelte, njima treba najvise vremena da se termicki obrade. (iako, meso je piletina, to obradis na upaljacu, a pasulj iz konzerve moze da se jede i neobradjen, tako da, no frx)

Svako malo se promesa, malo se i posoli luk dok se dinsta, to sam zaboravio da napomenem....

I tako onda, redom se dodaju kukuruz, paprika, paradajz, masline (koje se prethodno iseckaju na osmine recimo, ono, u pravcu 3 kooordinatne ravni laughing )

Basically, kad se sve ubaci, onda moze da se saspe i ovaj paradajz sos, da se sve to lepo ukrcka. Ja dodam oko pola tegle, e sad, ne znam koliko je to kolicinski No Jbg, kod mene je sve tako po osecaju, valjda zato i ispadne dobro rakijaa

U svakom slucaju, u to se doda i kecapa malo, belog luka u prahu, jos malo soli ako zatreba, to sve po ukusu....
i onda poklopiti, i ostaviti da se krcka na slaboj vatri, da se lepo sjedine ukusi approve

I nista, skuvate koliko hocete krompira, ovo prelijete preko, sveza salata, ma, mila majka approve tongue
Ja stavio rukolu zarad dekoracije, i pobacao masline okolo (a naravno da sam i pojeo sve to happy )
Svejedno, neko zelenilo od salate pase vrlo dobro wink

Tako
Ono
....
bon apetite laughing


Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Gil-galad taj Čet 13 Okt 2011, 16:35

KRALJEVSKA PITA


POTREBNO:
4 jaja
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja kukuruznog brašna (palenta)
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
250 g sira (najbolje feta)
250 g kiselih krastavčića
1 velika crvena paprika
250 g suvog mesa (još ako je dimljeno...!)
malo soli i susam

***


PRIPREMA: Jaja umutiti mikserom, pa dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i mešati dok se dobro ne sjedini. (Ako je testo previše gusto, dodati malo vode.)

Sir izgnječiti viljuškom, a meso, krastavčiće i papriku iseći na kockice (što sitnije) i ubaciti u testo, a zatim sve zajedno promešati da se sjedini. Podmazati pleh margarinom i posuti dno s malo brašna, a potom sipati smesu u pleh i posuti je susamom. Rernu zagrejati na 250' i peći 15-ak minuta na toj temperaturi, dok pita dobije boju, a potom još oko pola sata na 200'. Kada bude gotovo, ostaviti u rerni dok se ne prohladi, da bi mogla lepo da se iseče. wink

Stari trik da proverite je li pita gotova: probodete čačkalicom i ako čačkalica ostane suva, to je to. Ovo se neverovatno jednostavno pravi, a preukusno je jelo. approve Ja je pravim barem jednom nedeljno, pa ću uskoro postaviti i fotke. smile


Poslednji izmenio Gil-galad dana Čet 13 Okt 2011, 16:38, izmenjeno ukupno 1 puta

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 16:37

Ovo moja mama pravi cesto, it's so fuckin' brilliant!!!!! approve
Znaci, ono, jedno od mnogih jela koje bih mogao da jedem lopatom approve hail

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Snake Plissken taj Čet 13 Okt 2011, 17:00

Ovo bas i nije recept per se, ali ono, jestivo je i volem :

Obarite makarone, pola onog velikog pakovanja (kontam da celo pakovanje ima 500g).
Sipate jednu konzervu tunjevine.
Nekoliko kasika pavlake, majoneza i kecapa po zelji.
Dodate origano.
Dodate i proprzenog susama koliko zelite.
Moz paradajz i masline ko hoce.
To se sve lepo umulja i jede s jogurtom. happy Meni izgledalo uzasno vizuelno kad sam probao, ali ukus je vrh, ko voli tunjevinu i testo i sve ove masne stvari. Jedem to jednom-dvaput nedeljno, kad sam u zurbi i mrzi me da spremam nesto vece, ovo se spremi za deset minuta.

Sad izvol'te kukajte kako je nezdravo. happy

Snake Plissken
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa: 06.06.2011
Broj poruka: 715

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 17:03

qquuuuu
majonez i tunjevina i jogurt affraid

i da, nezdravo je, pravi si norveski student! Evil or Very Mad

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od manhunter taj Čet 13 Okt 2011, 17:04

Offtopic, ali moram: this is so gay. tongue
Zamislite da nam sawitch sad upadne a mi sedimo, kuvamo i razmenjujemo recepte. Ne bi nas oprali ni Dunav ni Sava... laugh

manhunter
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 21.12.2010
Broj poruka: 1440

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od manhunter taj Čet 13 Okt 2011, 17:04

Sad ću i ja sa receptEm. smile

manhunter
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 21.12.2010
Broj poruka: 1440

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od manhunter taj Čet 13 Okt 2011, 17:07




Kora:

150 g mlevenog keksa
70 g šećera u prahu
70 g margarina
1 žumance
malo soka od narandže

Fil:
500 ml slatke pavlake
70 g šećera u prahu
200 g kravljeg kremastog sira/marskapone
sok i strugana kora od 1 limuna

Preliv:

maline ili kupine (mogu zaleđene)
malo vode (baš malo)
šećer

Priprema
1

Pomešati sve sastojke za koru pa staviti na dno kalupa za tortu kojem se skida okvir.

2

Dobro umutiti sir sa šećerom u prahu, sokom i stuganom koricom od limuna.

3

Dodati u već umućenu pavlaku.

4

Fil staviti na koru u kalup i ostaviti u frižider da se dobro stegne.

5

Kad se stegne skinuti stranicu radi lakšeg rezanja.

6

Voće, šećer i malo vode samo prokuvati.

7

Prije služenja ukrasiti ovim prelivom.


Poslednji izmenio manhunter dana Čet 13 Okt 2011, 17:11, izmenjeno ukupno 1 puta

manhunter
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 21.12.2010
Broj poruka: 1440

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 17:08

reci cheeeese hanteru tongue approve

ovo da spremas kad ti jednom banem u Svicu u posetu approve

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od manhunter taj Čet 13 Okt 2011, 17:09

Može, zašto da ne? Cool

Nego, jesmo možda mašili temu, zar ovde nije trebalo da budu starinski recepti?

manhunter
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 21.12.2010
Broj poruka: 1440

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Gil-galad taj Čet 13 Okt 2011, 17:10

Snake Plissken ::Ovo bas i nije recept per se, ali ono, jestivo je i volem :

Obarite makarone, pola onog velikog pakovanja (kontam da celo pakovanje ima 500g).
Sipate jednu konzervu tunjevine.
Nekoliko kasika pavlake, majoneza i kecapa po zelji.
Dodate origano.
Dodate i proprzenog susama koliko zelite.
Moz paradajz i masline ko hoce.
To se sve lepo umulja i jede s jogurtom. happy Meni izgledalo uzasno vizuelno kad sam probao, ali ukus je vrh, ko voli tunjevinu i testo i sve ove masne stvari. Jedem to jednom-dvaput nedeljno, kad sam u zurbi i mrzi me da spremam nesto vece, ovo se spremi za deset minuta.

Sad izvol'te kukajte kako je nezdravo. happy

To ne spada u bakinu kuhinju!!! ranting Fur destroy

Polako, biće teme za sve moguće "žanrove i podžanrove"! happy

Spam nije dozvoljen!


Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 17:30

Pa kad pogledas, i nije. (gay)
Ono, otkad znam za sebe, najveci kuvari su uvek bili muskarci, ne znam n akoju foru Suspect
Dakle ono, po restoranima, hotelima, itdtid....kad god se predstavi "chef", ono muskarac Suspect

A opet, nicija kujna bolja od mamine ili babine Suspect

Somethin's wrong there :hmmmm:

Mada, ima jedna zanimljiva opaska u vezi bas sa tom pricom, ali da sad ne sirim pricu bezveze :)

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Snake Plissken taj Čet 13 Okt 2011, 19:16

Pa ne mozes tako da nas ostavis u pola recenice. Dovrsi opasku. :)

Snake Plissken
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa: 06.06.2011
Broj poruka: 715

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Ultras taj Čet 13 Okt 2011, 19:25

Snake Plissken ::Pa ne mozes tako da nas ostavis u pola recenice. Dovrsi opasku. :)

Ako si mu rekao twisted evil Hoću i ja da pročitam yes

Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 18.12.2010
Broj poruka: 5194

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 19:31

E sad bas necu twisted evil tongue


Ma neki je fazon, kako ono bese....da se zene mnogo vise unesu u to, shvataju sve licno, itd....u smislu, spremi "mama/baba" jelo (pogotovu baba), i onda kad pojedes, onda pridje onako stidljivo, pa da li je bilo dovoljno dobro, da li je dovoljno slano, slatko, kiselo, toplo, hladno, da li je bilo dovoljno mesa, sta sve ne....i onda ono, sve uprska time happy

tako nesto, ne secam se tacno, zato nisam ni napisao, al ne vredi od vas :P
elem
opaska treba da bude duhovitog karaktera What a Face

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Gil-galad taj Čet 13 Okt 2011, 19:51

Nešto s mog starog bloga...

KRAVAJČE, MALO UKUSNO ČUDO


U pitanju je obično hlebno testo, ali je bitan način na koji se peče: na plotni.





Testo se razvuče i stavi na plotnu, tako da ko hoće da pravi kravajče, moraće doooooobro da založi, sve pod uslovom da ima šporet na drva! Bio sam malo kod maminih roditelja u selu, pa se ukazala prilika za konzumaciju kravajčeta. Naravno, bez:

- Vraćaj dedinu sliku da sa tobom ne bih probao vurunu!
- Nije ono vuruna, ono je najsavremeniji krematorijum!




Malo je zeznuto u letnje dane, ali šta da vam kažem - baba voli svog unuka, a unuk više nego išta voli da dobro jede, pa smo istrpeli vrućinu. Ionako idem jednom godišnje u selo... A kravajče - raste li raste! Valja okrenuti ga i na drugu stranu, da dobije lepo boju i na "stomaku" i na "leđima".



Kada lepo "pocrni", potrebno je još staviti ga na par minuta u zagrejanu rernu. Pošto baba uvek istovremeno sprema i pogaču, to nije bio problem.



Slike su s telefona, morao sam malo da ih obradim, ali je i to više nego dovoljno da krene voda na usta. Kravajče je toliko ukusno da možete samo to da jedete, bez ičega, ali ja volim da dodam malo mladog kajmaka, ili mladog sira, paradajz, salatu od pečene paprike, a može i malo suvog mesa, uz jednu čašicu dedine ljute pre jela!

Kakav god hleb ili pogaču da sam jeo, nikad ništa slično i lepo kao kravajče nisam probao! Prijatno!

Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 01.02.2011
Broj poruka: 2380

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od Lord Vader89 taj Čet 13 Okt 2011, 19:53

dajte taj plakajuci smajli sa DW!!!!!!!

Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 26.12.2010
Broj poruka: 2646

Nazad na vrh Ići dole

Re: Iz bakine kuhinje

Počalji od manhunter taj Čet 13 Okt 2011, 20:00

Uuuuu, znam za ovu pogaču sa plotne! Suvi vrat i pavlaka uz ovo i- nirvana... Cool

manhunter
Domaćin
Domaćin

Datum upisa: 21.12.2010
Broj poruka: 1440

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu